сеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

20.12.2023 14:47

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”, яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Здобувачі освіти та педагогічний колектив Шполянського ліцею № 3 уже традиційно взяли участь у Всеукраїнській кампанії «16 днів проти насильства».

Дати проведення акції є символічними. Вони створюють своєрідний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства, боротьби зі СНІДом, рабством та дій щодо захисту прав людини.

28 листопада соціальним педагогом та психологом ліцею була проведена акція з нагоди Міжнародного дня білої стрічки, що символізує боротьбу проти домашнього та гендерно зумовленого насильства над жінками та дівчатами. Цього дня хлопці старших класів не залишилися осторонь. А заявили про свою колективну позицію щодо вчинення насильства стосовно жінок та дівчат, записавши свій заклик на символічній білій стрічці.

Здобувачі освіти 5 – 11 кл. взяли участь в онлайн опитуванні щодо виявлення випадків булінгу у школі. Соціальний педагог Шептицька І.М. провела заняття з профілактики булінгу «Моя безпека». Учні 5 – 6 кл. долучилися до створення спільної «Парасольки безпеки», поділившись способами захисту у небезпечних ситуаціях. Інспектор СРПП лейтенант поліції Отелепко Ігор та поліцейська СРПП капрал поліції Шумило Світлана розмістили у ліцеї інформаційні плакати про види насильства. Психологом та соціальним педагогом на сайті ліцею була розміщена корисна інформація з питань булінгу та домашнього насильства для здобувачів освіти, батьків, вчителів.

Психологом Пауковою Ю.Б. було проведено заняття «Асертивність. Сказати «Ні» без почуття провини» (5 – 8 кл.). 4 грудня здобувачі освіти переглянули тематичні відео, приурочені Міжнародному дню боротьби з рабством. Психолог Паукова Ю.Б. та соціальний педагог Шептицька І.М. провели квест «Людина – не товар» для учнів 11-х класів. Крім того для здобувачів освіти 8 – 9 кл. була організована зустріч з представником Міжнародної організації з міграції у Черкаській області з питання протидії торгівлі людьми. Із здобувачами освіти 6 класів Шептицька І.М провела заняття «Нескорені» до Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями.

Бібліотекар ліцею оформила книжкову виставку «Справедливість, рівність, повага до людської гідності» присвячену Міжнародному дню захисту прав людини. Проведені заходи, спонукали здобувачів освіти до аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей; сприяли вихованню в учнів людяності, відповідальності, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків.