Про правові наслідки паління в громадських місцях

30.01.2024 09:22

Цей процес починається рано, але кинути – ніколи не пізно… Це про паління.

Про те, що паління шкодить здоров’ю знає кожен (хіба що глухий та неписьменний цього не чув та не читав). Купуючи цигарки чи засоби для паління, бачить, що це не дешеве задоволення.

За статистикою, на жаль,  близько 30% українців  курять.

Підлітки, намагаючись імітувати свою дорослість та незалежність, наслідуючи старших, теж стають активними курцями. Дуже часто вони дозволяють собі це робити у школі  і навіть під час уроків ( електронна сигарета ж…!)

Кожен робить свій вибір ! Чи усвідомлений, зважений він?

А чи знаєте ви,  що паління не тільки шкодить здоров’ю людини, наносить їй матеріальні збитки ( гроші на дим!), але й тягне за собою адміністративну відповідальність.

Відповідно до статті 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Заборона на паління діє:

у приміщеннях та на території навчальних закладів;

на дитячих майданчиках;

у місцях загального користування житлових будинків;

 у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

у приміщеннях гуртожитків;

- у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі таксі;

-  на вокзалах та станціях;

Тепер у громадських місцях заборонено вживання:

пристроїв для тютюнових виробів без їх згоряння;

трав’яних виробів для куріння;

тютюнових виробів;

електронних сигарет.

 З 11 липня 2023 року набули чинності зміни до антитютюнового законодавства. Заборонені, зокрема, реклама тютюнових виробів та пристроїв для куріння, ароматизатори тощо. Також зросли штрафи для кафе і ресторанів, які порушать закон щодо куріння у приміщеннях, а також з'явилась відповідальність для тих, хто курить електронні пристрої у громадських місцях.

За куріння у громадських місцях передбачений штраф у розмірі 1 000 грн, за повторне порушення – 10 000 грн.

Якщо ж правопорушення вчинила неповнолітня особа, яка не має власного доходу, відповідальність нестимуть батьки, опікуни чи піклувальники.

Продаж продукції неповнолітнім (інформація для тих, хто продає у школі заправки для вейпа чи інші засоби ) карається штрафом у 1020 гривень, при повторному порушенні — 10 200 гривень.

Шановні учні та батьки!

Територія та приміщення школи - не місце для паління!

Завдання школи - навчати та вести роз’яснювальну роботу.

Якщо в школі буде виявлено учнів, які палять чи продають засоби для паління, адміністрація школи передасть розгляд справи  до поліції.

ПАМЯТАЙТЕ ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СВОЇ ВЧИНКИ!