Поради батькам першокласників

16.01.2020 18:50


 

1.  Уранці будіть дитину спокійно, з усміш­кою і лагідним словом.

2. Не нагадуйте про вчорашні прорахун­ку, особливо мізерні, не вживайте образливих слів.

3. Не поспішайте: розраховувати час — це ваш обов'язок, якщо ж ви цю проблему не вирішили — провини дитини у цьому немає.

4. Не відпускайте дитину до школи без сніданку: там вона багато працює, витрачає сили, потребує поповнення енергії.

5. Коли щось не виходить, порадьтеся з учителем, із психологом.

6. Відправляючи дитину в школу, побажайте їй успіхів, скажіть кілька лагідних слів без подібних застережень: «Дивися, поводься гарно!», «Щоб не було поганих оцінок!» тощо. У дитини попереду важка праця.

7. Зустрічайте дитину спокійно, не ставте їй тисячу запитань, дайте їй розслабитися (згадайте, як вам буває нелегко після важ­кого робочого дня).

8. Коли дитина збуджена і хоче з вами чимось поділитися, не відмовляйте ЇЙ у цьо­му, вислухайте, на це ви Не витратите багато часу.

9. Якщо дитина замкнулася в собі, щось її турбує, не наполягайте, щоб вона пояснюва­ла свій стан, хай заспокоїться, тоді вона все сама розкаже.

10. Зауваження вчителя вислуховуйте без дитини.

11. Вислухавши, не поспішайте сваритися. Говоріть із дитиною спокійно.

Протягом дня намагайтеся знайти півгодини для спілкування з дити­ною. У цей час найважливішими мають бути справи дитини, її біль і радощі.

12. У сім'ї повинна бути єдина тактика спілкування всіх дорослих із дитиною. Всі суперечки щодо виховання дитини вирі­шуйте без неї.

13. Завжди будьте уважними до стану здоров'я дитини. Коли щось турбує її — головний біль, поганий настрій — найчастіше це об'єктивні показники втоми, переванта­ження.

14. Пам'ятайте, що діти люблять слухати казки, особливо перед сном, або пісні, лагід­ні слова. Не лінуйтеся подарувати це дітям. Це їх заспокоїть, зніме денне напруження, допоможе спокійно заснути і відпочити.

15. Розмовляйте з дитиною, розвивайте її мовлення.

16. Не нагадуйте перед сном про неприємні речі. Завтра новий трудовий день — і дитина має бути готова до нього. А допомогти в цьому їй повинні батьки своїм доброзичливим ставленням.

     Привчайте дітей до самообслуговування, формуйте трудові навички й любов до праці. Не виховуйте з дитини лише споживача, нехай вона буде рівноправним членом сім'ї зі своїми правами й обов'язками.  

 

Шкільний психолог

Паукова Ю.Б.