Поліоміеліт повернувся в Україну

20.03.2023 13:31

Поліоміеліт - це небезпечне контагіозне захворювання, проти якого немає ліків, може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. З 2015 року в Україні поліоміеліт не фіксувався, а в кінці 2021 року виник спалах - постраждало понад 20 дітей, у двох із них розвинувся параліч. Захворювання спричиняють поліовіруси, які продовжують циркулювати у навколишньому середовищі всієї території України та становлять небезпеку. З метою нагляду за його циркуляцією на Шполянщині фахівцями Шполянського відділенням Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проводиться щомісячний моніторинг за наявністю патогенних вірусів та їх антигенів в стічній воді з інфекційного відділення КНП «Лікарня імені братів О. і М. С. Коломійченків» та ставків. Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» на протязі 2022 та поточного року у пробах води вказаних об’єктів віруси не виділялись, проте фактори ризику на них натрапити існують.

Вірус досить стійкий – добре переносить холод, навіть замерзання, у воді зберігається до 100 днів, у фекаліях - до 6 місяців, в молоці - до трьох місяців, чутливий до хлорвмісних деззасобів, перекису водню, марганцовокислого калію, швидко гине при високих, більше 600С, температурах. Джерело інфекції – людина, хвора як з клінічно вираженою формою, так і з скритою формами поліомієліту. Найбільш небезпечними є хворі в гострому періоді захворювання, які виділяють вірус в останні дні інкубації і перші 3 – 7 днів хвороби з носоглотки та до двох неділь – з фекаліями. Виділення вірусів іноді затягується до 30 – 40 днів і більше. Джерелом поліомієліту є також і вірусоносії, які широко поширюють інфекцію, проте виявити їх неможливо із-за відсутності будь-яких ознак хвороби.

Основні шляхи передачі вірусів – контактний (через брудні руки, рушники, білизну, тощо) та через мух, повітряно-крапельний (розповсюдження вірусів від хворого в останні дні інкубації та до 7-го дня захворювання), менше значення мають забруднені вода, овочі, фрукти, інші харчові продукти. Інкубаційний період – від 4 до 35 днів. Потрапивши до організму, поліовіруси, вражаючи нервову систему, можуть призвести до незворотних рухомих розладів, в тім числі паралічу кінцівок, та навіть смерті людини протягом кількох годин. Найбільш сприйнятливими до поліомієліту діти раннього віку – до 5 років.

Прояви захворювання різні. У70% випадків симптоми відсутні, при цьому вірус створює особливу небезпеку тим, хто оточує хворого, присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою. При формі захворювання з лихоманкою, біллю в горлі, животі, головним болем, нудотою, блюванням і діареєю, яка виникає у 25% хворих, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу та інших гострих вірусних інфекцій. Рухливі розлади, аж до повного паралічу кінцівок, який може розвинутись за кілька годин, виникають у 10 – 15% захворівших. Функції вражених вірусом нервових волокон і м’язів не відновлюються. Якщо ви замітили, що в дитини « тягне руку» або не може стати на ніжку – негайно зверніться до лікаря. 5 – 10% хворих на поліомієліт помирає через те, що вірус викликає параліч м’язів дихальної системи.

Нагадуємо, що ліків, які знищують віруси поліомієліту в організмі, не існує. Захистити себе, своїх дітей та близьких можна єдиним надійним способом – проведенням вакцинації. Відповідно до національного Календаря , кожна дитина до 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліомієліту – в 2-4 місяці – інактивованою вакциною ( тобто з мертвим вірусом) в 6,18 місяців та 6 і 14 років оральною вакциною із ослабленим штамом поліовірусу. Названі шість доз вакцини формують імунний захист від поліомієліту до кінця життя. Діти, які пропустили навіть одну дозу щеплення – у небезпеці, адже їхня імунна система слабка до цього збудника. Якщо дитина не щеплена проти поліомієліту, то потрібно негайно отримати як мінімум 3 дози вакцини з інтервалом 1 місяць між ними.

У відповідь на спалах поліомієліту з 1 лютого 2022 року в Україні, зокрема в області та нашому регіоні, проводиться форсована імунізація дітей 2016 – 2022 років народження. На сьогодні на Черкащині щеплено проти поліоміеліту лише 22% від кількості підлягаючих дітей вказаного віку батьків-відмовників, на Шполянщині – стан аналогічний. На жаль, певна кількість батьків не усвідомлює загрозу, відмовляючись від щеплень, не тільки собі, а й суспільству. Основними причинами відмовлень в нашому регіоні – це неоправдана недовіра до якості вакцин, по віросповіданню, або ж просто не бажання. Слід віддати перевагу здоровому глузду - вакцинації а не інвалідізації та навіть смерті не захищених від коварної, підступної зарази дітей. Батькам-відмовникам, до яких практично не можливо «достукатись» не слід забувати, що в разі виникнення тяжких незворотних ускладнень, в майбутньому дитяча образа на вас залишиться назавжди із-за вашої бездумності сьогодні. В Україні застосовуються високоякісні вакцини, вироблені в Нідерландах та Франції, якими користується весь світ, рекомендовані та перевірені Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Міністерством охорони здоров’я України. Протипокази для щеплень лише тимчасові – це підвищена температура тіла та інші ознаки гострого вірусного чи інфекційного захворювання, після зникнення яких дитина повинна бути негайно щеплена.

Відповідно до чинного в Україні законодавства профілактичні щеплення з метою запобігання небезпечних інфекцій з високим рівнем летальності та інвалідності, зокрема поліомієліту, є обов’язковими, проте примусу до вакцинації закон не містить. Людина має право розпорядитися своїм особистим життям, відмовившись від лікування чи профілактики, якими б абсурдними не були його мотиви. Але держава, з метою усунення загрози заподіяння шкоди здоров’ю як особам, які відмовилися від вакцинації, так і тим, хто може опинитися з ними в контакті, має право нав’язати громадянину свою волю. Так дітям, які не отримали щеплень згідно з Календарем, відвідування дитячих закладів не дозволяється. В таких випадках права дитини на освіту повинно забезпечуватись альтернативними формами навчання, які виключають контакти з незахищеними від інфекцій особами. Таким чином, вимога про обов’язкову вакцинацію дітей проти поліомієліту є виправданою.

 

Завідувач Шполянського відділення Звенигородського районного відділу державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Марія МИХАЙЛЕНКО