Піклуємось про своє здоров’я

08.02.2024 14:26

Кожного року у холодну пору на нас очікує чергова епідемія грипу.

Грип та ГРЗ складають 95% всіх інфекційних захворювань у світі. Щороку на грип хворіють до 500 млн людей, два з яких помирають. Що треба знати про грип та гострі респіраторні захворювання, чим вони відрізняються, які подібні симптоми їм притаманні, як убезпечити себе від захворювання в період епідемії?

З метою інтенсивної профілактичної роботи у Шполянському ліцеї №3 було проведено ряд заходів на тему: «Піклуємось про своє здоров’я». Працював інформаційний центр, із здобувачами освіти класні керівники та медична сестра провели інформаційні хвилинки, під час яких розповіли про причини захворюваності та ймовірні шляхи зараження грипом та надали

рекомендації щодо профілактики грипу та ГРВІ:

Потрібно уникати близького контакту з людьми. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.

Захворіли - лишайтеся вдома. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання - це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

Намагайтеся не торкатися обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Тож, щоб не захворіти, ведіть здоровий спосіб життя, раціонально харчуйтесь, займайтесь фізичними вправами та спортом, повноцінно відпочивайте, відмовтесь від шкідливих звичок та загартовуйтесь. Людина із стійким імунітетом менше піддається захворюванням.