ПАМ’ЯТКА «ТАК! МИ МОЖЕМО ПОДОЛАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ»

18.03.2024 23:46

 Епідемія туберкульозу в нашій державі  за критеріями ВООЗ оголошена в 1995 році. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй щогодини туберкульозом заражаєтьсч троє жителів нашої країни та вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З’явилась нова небезпечна форма хвороби – хіміорезистентний туберкульоз, тобто збудник якого  не чутливий до лікарських препаратів.

     Світовий досвід свідчить, що поширення туберкульозу призводить до скорочення тривалості життя, зростання рівня смертності, тимчасової та стійкої втрати працездатності, збільшення необхідного обсягу медичних послуг, соціальної нерівності та дискримінації.      Основною причиною зростання захворюваності є зниження рівня життя, населення, зростання алкоголізму, наркоманії. Суттєву лєпту вносить міграція населення.

      Останніми роками в Черкаській області спостерігається зростання захворюваності на туберкульоз. Так у 2022 році зареєстровано 425 випадків, показник захворюваності на 100 тисяч населення становив 36,2, що на 18,7% більше ніж у 2021 році (30,2) та на 13,9% вище від середньодержавного показника по Україні (31,8). Впродовж 2 місяців поточного року зареєстровано 61 випадок активного туберкульозу органів дихання проти 52 за аналогічний період 2023 року, в тім числі 3 випадки на Шполянщині.

      Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень вакцину БЦЖ необхідно вводити на 3-5 день від народження дитини. Зазначене щеплення є єдиним надійним захистом від генералізованих форм туберкульозу у дітей.

      Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке характеризується утворенням в усіх органах і системах організму запальних змін. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання. Збудником туберкульозу є мікобактерії. Джерело інфекції – хвора людина або домашні тварини. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом (через легені дорослої людини за добу проходить близько 15 кубометрів повітря). Збудник виділяється в навколишнє середовище при чханні та кашлянні хворого, де досить довгий час не втрачає свою життєздатність. Заразитися можна також через забруднені збудником туберкульозу різні побутові речі, пил, харчові продукти, особливо споживаючи сире молоко чи молочних продуктів від хворих на туберкульоз тварин чи молочних продуктів, виготовлених з такого молока.

       Будь-яка людина повинна пам’ятати одне «золоте правило»: якщо у вас довготривалий кашель (більше трьох тижнів) і хоча б один із наступних симптомів: субфебрильна температура (37-37,5 град.), нічна пітливість, немотивоване зниження ваги тіла, слабкість, кровохаркання – потрібно негайно звернутись до  сімейного лікаря, який направить вас на відповідне обстеження щодо наявності туберкульозу. Вчасно виявлений туберкульоз добре піддається лікуванню, успіх якого в першу залежить від своєчасно розпочатого хворим приймання ефективних медпрепаратів, дотримання ним дисципліни лікування та правил особистої гігієни.

    Боротьба з туберкульозом буде успішною лише за умови, коли ми всі разом будемо уважними до свого здоров’я, своїх рідних, близьких та друзів, коли будемо вести здоровий спосіб життя, звернемо увагу на наше харчування, підвищення імунітету (загартування, вживання їжі, багатої вітамінами, заняття фізкультурою, тощо).