Кір 2019

09.02.2019 22:51

Кір 2019

        З початку  2019 року на кір в Україні захворіли уже більше 18 тисяч людей (дані станом на 8 лютого 2019 року).

       За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2019 року від ускладнень кору померло восьмеро людей. У 2018 році кір забрав 16 життів.

       У 2018 році на кір захворіло 54 481 осіб – 20 204 дорослих та 34 277 дітей. 16 з них померли. Серед померлих – ті, хто не мали щепленнь взагалі, або не мали необхідної їх кількості.

         За 9 місяців 2018 року порівняно з цим же періодом минулого року показники захворюваності на кір зросли у 17 разів. З початком навчального року хворих побільшало.

Найчастіше хворіють діти 5-9 років – це підтверджує те, що діти, які пропустили щеплення від кору мають недостатній  імунітет, щоб захиститися від хвороби.

         Всього за рік зареєстрували 16 летальних випадків від ускладнень кору. З цих хворих 13  не мали щеплень проти кору, у двох були записи про щеплення у 1998 та 2017 роках.

        СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ

 

        Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

        Вірус кору швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

        Вірус  може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

         Першою ознакою кору є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, світлобоязнь, з’являються дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів до симптомів приєднується висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно за 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Тримається  він 5-6 днів, потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після проникнення вірусу в організм. Іноді до симптомів кору додаються блювання і пронос.

          Якщо кір проходить без ускладнень, то вже на 4 день хворому стає краще. У людини нормалізується температура, минає кашель та нежить, а висип зникає у зворотному з появою порядку. Червоні цятки можуть зовсім минутися або ж змінитися на пігментацію

 

УСКЛАДНЕННЯ КОРУ

        Насправді – не все так просто. Якби кір минав без жодних наслідків всього за тиждень, він би не спричиняв смерть дітей по всьому світу. Цей вірус небезпечний тим, що ускладнення після хвороби можуть бути ще небезпечнішими за перебіг цієї недуги.        

        Кір послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами, тому організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть спричинити захворювання дихальних шляхів: пневмонію, бронхіт, у дітей часто виникає запалення середнього вуха.

       Кір впливає і на нервову систему, та в деяких випадках може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

         

ЩО РОБИТИ ДІТЯМ І ДОРОСЛИМ,

ЯКІ НЕ БУЛИ ВЧАСНО ЩЕПЛЕНІ ВІД КОРУ

         Якщо дитина не була щеплена від кору вчасно, потрібно звернутися до педіатра і отримати щеплення якомога швидше.

         Вакцина для дітей закуповується за державні кошти, тому для дітей щеплення буде безкоштовним.

          В МОЗ наголошують, якщо ваша дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення робили дитині, зверніться до медичного закладу.

           Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані)

Порада для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору і знаєте, що не хворіли на цей недуг, вам також рекомендується зробити щеплення.

           Якщо ви не впевнені, чи вакцинувалися від кору, поговоріть зі своїм лікарем про необхідність додаткового щеплення. Шкоди від ще одного щеплення, навіть якщо ви вакцинувались раніше, не буде.

             Кір – це жива вакцина. Деяким дітям з імунними проблемами та тим, хто приймає ліки, які пригнічують імунітет ця вакцина може бути протипоказана. Також, живі вакцини не вводять вагітним жінкам.

Нагадаємо, що дорослі у групах підвищеного ризику захворювання на кір теж мають право на безоплатну вакцинацію. Йдеться про поширення захворюваності у групах, які проживають у спільному просторі. Серед них – військові, бійці АТО, студенти, освітяни та медики. Відповідне рішення ще влітку ухвалило Міністерство охорони здоров'я у зв'язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих.

 

ДЕ В УКРАЇНІ ХВОРІЮТЬ НАЙЧАСТІШЕ?

         Найбільше на цю недугу хворіють у західних областях – Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Волинській областях. Це регіони, де найнижчий рівень вакцинації. За минулий тиждень до аутсайдерів приєдналася Вінницька область, де спалахи у трьох районах.

        За даними Центру громадського здоров'я, 65% хворих не мали жодного щеплення від кору у попередні роки. Вони є джерелом поширення хвороби і для тих, хто вчасно отримав щеплення. Хворіють і діти й дорослі, які раніше отримали щеплення.

        

ПРОФІЛАКТИКА

        Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років. Додамо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи. Дітям, які не доросли до вакцини можна зробити її раніше за епідеміологічними показниками. Це допоможе в разі зараження полегшити протікання хвороби.

       Після щеплення у дітей виробляється імунітет до хвороби вже на другому році життя через місяць після вакцинації. Стійкість до кору зберігається протягом 25 років і тільки в поодиноких випадках може зникнути з часом.

Від кору немає лікування. Все, що можуть лікарі – полегшити симптоми.

       Вакцинація – єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності. Від початку року вакцинувалися КПК майже 200 тисяч людей. Понад 60 тисяч з них – за перший тиждень лютого.

       Не щепленим від цього вірусу дорослим потрібно пройти вакцинацію від кору до 35 років.

 

НЕ ВІДМОВЛЯЙТЕСЯ ВІД ЩЕПЛЕНЬ!

ЗАХИСТІТЬ  СЕБЕ ТА СВОЇХ ДІТЕЙ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ЗА ДОПОМОГОЮ ВАКЦИНАЦІЇ!