КІР, КРАСНУХА, ЕПІДПАРОТИТ. ЩЕПЛЕННЯ КПК

22.08.2018 14:21

  Кір, краснуха і епідемічний паротит, який у побуті дістав назву «свинка», вважаються «традиційними» дитячими хворобами. Проте мало хто замислюється про те, що ці захворювання не так вже «безневинні», якщо дитині не були вчасно зроблені щеплення від них. У чому полягає небезпека кожного з цих недуг, і які правила імунізації?

  Кір - гостре вірусне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом (при розмові, кашлі та чханні). Характеризується високою температурою тіла (39,0 градусів С і вище), загальним важким станом, кашлем, нежитем, запаленням слизової оболонки очей (кон'юнктивіт) і висипом. Вірус кору легко поширюється на великі відстані - в сусідні кімнати, через коридори, систему вентиляції. Заражається 95-96% дітей, які перебували в контакті з хворими. У перші 3-6 днів захворювання виглядає як ГРВІ, але вже в цей період можна побачити характерні для кору висипання на слизовій оболонці щік у вигляді білих крапок. З плином часу, на відміну від ГРВІ, температура знову підвищується і поступово, поетапно з'являється висип на шкірі (нею покривається обличчя, шия, верхня, а потім нижня частина тулуба, в тому числі руки і ноги), спускаючись зверху вниз протягом 4 - 7 днів. Зникають висипання також поступово (протягом 3-4 днів), залишаючи на місцях своєї появи пігментацію, яка теж проходить через кілька днів. Дуже важко це захворювання протікає у дорослих людей. Кір небезпечний своїми ускладненнями: такими як отит (запалення вуха; спостерігається у 1 з 20 хворих), запалення легенів (у 1 з 25 хворих), ураження крові (тромбоцитопенія - понижена кількість тромбоцитів, що небезпечно кровотечами; спостерігається у 1 з 3000 хворих), судоми, що розвиваються на тлі високої температури тіла (у 1 із 200 хворих), а також - запалення головного мозку енцефаліт; у 1 з 1000 хворих).Крім того, після кору у перехворів тимчасово формується стан імунодефіциту (зниження захисту від інших інфекцій), що сприяє нашаруванню важких бактеріальних інфекцій.

  Краснуха - гостра вірусна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом. У дітей, як правило, протікає легко або у вигляді захворювання середньої тяжкості. Хворіють звичайно через 11-21 (рідко 23 дні) після контакту з хворою людиною. Перші 1-5 днів хвороби характеризуються підйомом температури до 38 градусів С, нездужанням, головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, особливо на потилиці, за вухами, іноді - кон'юнктивітом. На шкірі з'являється мелкопятністая висип, яка розташовується в основному на бічних поверхнях тулуба і кінцівок, і зберігається до 5 днів. У цілому тривалість захворювання складає 1-2 тижні. Ускладнення бувають дуже рідко, але можливий розвиток енцефаліту (запалення мозку) у 1 з 1000 хворих.

Найбільш небезпечна краснуха для вагітних, тому що цей вірус здатний вражати всі тканини плоду. Якщо жінка захворює на краснуху в першу половину вагітності, особливо в перші 3 місяці, то в результаті може статися викидень, чи народиться мертва дитина. Можлива також поява на світ малюка з синдромом вродженої краснухи (СВС), що включає в себе тріаду вад розвитку: - вроджений порок серця, сліпоту (катаракту) і глухоту. Крім того, для СВС характерне ураження мозку, аж до розумової відсталості, а також ураження печінки, селезінки, тромбоцитів та інші вроджені порушення. Жінка може перехворіти краснуху непомітно: при нормальному самопочутті на 1-2 дні з'являється незначна висип, на яку іноді не звертають уваги. А вірус, циркулюючи в крові вагітної, потрапляє через плаценту до плоду. Тому при підозрі на інфікування краснухою вагітної жінки на ранніх термінах постає питання про переривання вагітності, оскільки велика загроза народження дитини з потворністю).

Не захищене від краснухи 11-30% жінок дітородного віку. Якщо дівчина або молода жінка не хворіла на краснуху і не щеплена, то, перед тим, як планувати вагітність їй самій потрібно подумати про щеплення. Вакцинація захищає практично в 100%, імунітет після одноразової щеплення зберігається в середньому 15-20 років, потім імунізацію можна повторити.

  Епідемічний паротит («свинка») - гостра вірусна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом і вражає привушні і підщелепні слинні залози. Вони розпухають, через що особа округляється (звідси і назва «свинка»). Поширюється цей вірус у навколишньому просторі не так широко, як кір та краснуха. Якщо хвора дитина ізольований в кімнаті, то не контактують з ним безпосередньо діти та дорослі не заражаються. Захворювання починається з невисокої температури, нездужання, а через 1-3 дні збільшуються одна або обидві слинні привушні залози, боляче жувати і ковтати. При огляді слизової щік видно запалений сосочок вивідної протоки слинної залози на стороні поразки. Крім слинних залоз, приблизно в 4% випадків, вірус епідемічного паротиту може викликати запалення підшлункової залози (панкреатит), а також оболонок головного мозку (менінгіт) у 1 з 200-5000 хворих, дуже рідко (1 на 10 000 випадків) у процес втягується тканину головного мозку, тоді розвивається менінгоенцефаліт (запалення оболонок і речовини головного мозку). Епідемічний паротит небезпечний ускладненнями. У 20-30% хворих хлопчиків-підлітків і чоловіків запалюються яєчка (орхіт), у дівчат і жінок в 5% вірус епідемічного паротиту вражає яєчники (оофорит). Обидва ці процесу можуть послужити причиною безпліддя. Можливі смертельні результати 1:10 000 хворих. Всі три інфекції (кір, краснуха, епідемічний паротит) викликаються вірусами і не мають специфічної противірусної терапії. Тобто, немає препаратів, які б попереджали важкий перебіг хвороби та ускладнення. Тому основним засобом попередження цих інфекцій є імунізація.

Щеплення проти краснухи, кору та паротиту проводять відповідно до календаря щеплень, коли дитині виповнюється 1 рік і 6 років. Якщо дитина не була щеплена проти краснухи вчасно, вакцинацію йому проводять в підлітковому віці, в 13 років. В якості альтернативи (також безкоштовно) можуть бути використані імпотние асоційовані вакцини, що містять всі три віруси в одній дозі. Всі згадані препарати (і вітчизняні, і зарубіжні) створені на основі ослаблених (аттенуірованних) вірусів, які, не викликаючи захворювання, здатні створити стійкий імунітет проти інфекції. асоційовані потрійні вакцини - проти кору, краснухи, епідемічного паротиту: ММР-II, Пріорикс, Асоційований паротитної-Корова Краснушний ВАКЦИНА. Вакцини проти кору, краснухи і паротиту можна вводити одномоментно з будь-якими іншими вакцинами, за винятком БЦЖ. Імуноглобулін та інші препарати крові людини повинні вводитися не раніше, ніж через 2 тижні після щеплення, а якщо з яких-небудь причин дитині переливалися препарати крові, то вакцинацію можна проводити не раніше, ніж через 3 місяці після їх застосування.

Вакцини не викликають поствакцинальних реакцій у більшості дітей.У 10% щеплених можлива місцева нормальна (звичайна) вакцинальна реакція в перші 1-2 дня у вигляді почервоніння, невеликого набряку тканин в місці введення препарату. Набряк зберігається протягом 1-2 днів, проходить самостійно. Що стосується загальних нормальних вакцинальних реакцій, то при використанні корової вакцини вони можуть з'явитися у 10-15% дітей, починаючи з 4-5 по 13-14 дні після щеплення. Можливі підвищення температури (з 8 по 11 дні, іноді навіть до +39,0 ° С і вище), нежить, загальні нормальні вакцинальні реакції бувають рідко і проявляються у вигляді підвищення температури тіла, почервоніння зіва, нежиті. У рідкісних випадках відзначається короткочасне (протягом 1-3 днів) збільшення привушних слинних залоз (з однієї або двох сторін),рідко зустрічаються краснухоподібная висип, збільшення лімфовузлів. У старшому віці або у дорослих після щеплення можуть виникнути болі в суглобах. Якщо вище перелічені або подібні до них симптоми почалися в перші 4-5 днів після щеплення, а також зберігаються або з'явилися після 15 дня, це не має стосунку до щеплення і означає, що дитина чимось захворіла. Найчастіше, це гостра інфекція верхніх дихальних шляхів. Обов'язково потрібно викликати лікаря, щоб уточнити характер захворювання і призначити лікування (наприклад, жарознижуючі засоби, судинозвужувальні краплі в ніс, при необхідності - антибактеріальні ліки тощо).

  Можливі ускладнення

Алергічні реакції. Виникають, як правило, на додаткові речовини, що входять у вакцину. Всі противірусні вакцини містять невелику кількість антибіотика, а також залишкову кількість білка тих середовищ, на яких вирощували вірус вакцини. Зарубіжні вакцини проти кору та паротиту містять невелику частку курячого білка, у вітчизняних препаратах є білок перепелячий. У цьому - перевага російських препаратів, оскільки алергія на перепелине яйце в даний час зустрічається рідше, ніж на куряче.Місцеві алергічні реакції виникають у перші 1-2 дні після щеплення. В області ін'єкції з'являється набряк і почервоніння більше 8 см в діаметрі. Для лікування необхідно використовувати гормональні мазі і іазі поліпшують кровообіг (наприклад, троксевазіновую). При дуже великих набряках всередину призначають протиалергічні препарати. У поодиноких випадках можуть відзначатися загальні алергічні реакції у вигляді висипу, кропив'янки, набряку Квінке. При лікуванні загальних алергічних ускладнень використовують протиалергічні препарати, приймаючи їх всередину або у вигляді внутрішньом'язових ін'єкцій. Ускладнення з ураженням нервової системи. Фебрильні судоми - стан, що виникає, як правило, на 6-11 дні після щеплення на фоні високої температури (вище 38,0 градусів С). Враховуючи схильність дітей до 3-х років до судом при підвищеній температурі, в даний час їх поява не розглядають як ускладнення вакцинації, а розцінюють як індивідуальну реакцію дитини на лихоманку, викликану щепленням. Спеціального лікування, на думку багатьох неврологів, не потрібно, при підвищенні температури призначають жарознижуючі засоби на основі парацетамолу. Проте виникнення фебрильних судом вимагає консультації та обстеження дитини у невролога, щоб не пропустити фонового органічного ураження нервової системи, яке може сприяти розвитку судомної реакції на температуру. Вакциноасоційований захворювання є серйозними, але, на щастя, дуже рідкісними ускладненнями на живі вакцини. Поствакцинальний коровий енцефаліт (ураження тканини мозку) після корової і краснушной вакцинації зустрічається у пацієнтів з імунодефіцитними станами (первинний імунодефіцит, СНІД хворі в стадії імунодефіциту) з частотою 1:1 000 000 щеплених. Необхідно підкреслити, що при захворюванні на кір або краснуху частота енцефалітів становить 1: 1 000 хворих, що в 1000 разів вище. Вакциноасоційований захворюванням після паротитної щеплення є серозний менінгіт (негнійний запалення оболонок головного мозку), який зустрічається з частотою 1 на 100 000 доз вакцини , тоді як при захворюванні «свинкою» менінгіт розвивається у 25%, тобто у 25 000 на 100 000 хворих. Діагноз вакциноасоційований менінгіту вимагає підтвердження спеціальним дослідженням для доказу, що збудником служить саме вакцинний вірус.

   Як запобігти ускладненням

Для профілактики небажаних реакцій організму на введення вакцин після застосування цих препаратів можуть використовуватися загальні підходи. Дітям, схильним до алергічних реакцій, щеплення проти краснухи, кору та паротиту можна робити з одночасним призначенням протиалергічних препаратів. Малюкам з ураженням нервової системи, з хронічними захворюваннями з дня вакцинації на весь час можливої вакцинальної реакції (до 14 дня) призначають терапію, спрямовану на попередження загострення основного захворювання. Часто, що хворіють діти для профілактики приєднання інфекції або загострення хронічних вогнищ інфекції (наприклад, синуситу - запалення слизових оболонок придаткових пазух носа або аденоідіта - запалення збільшеної носоглоткової мигдалини) у поствакцинальном періоді за призначенням лікаря повинні приймати загальнозміцнюючі засоби, наприклад, ІНТЕРФЕРОН: за 1-2 дні до щеплення і через 12-14 днів після неї. Дуже важливо при цьому не допускати контактів дитини з людьми, хворими якої-небудь інфекцією протягом 2-х тижнів після імунізації. Необхідно також дотримуватися певних заходів безпеки - не слід, зробивши щеплення відправлятися з дитиною в подорож або вперше починати відвідувати вперше дитячий заклад. Тимчасовими протипоказаннями до проведення всіх трьох щеплень є гостре захворювання або загострення хронічного процесу. Щеплення проводять через 1 міс. після одужання або початку ремісії. До тимчасових протипоказань відносять і проведення терапії, яка пригнічує імунітет, яку може отримувати дитина, яка страждає на онкологічне захворювання. Такому маляті щеплення проводять не раніше, ніж через 6 місяців після її закінчення. Постійними протипоказаннями є справжнє імунодефіцитний стан (первинний імунодефіцит, СНІД в стадії імунодефіциту), а також важкі алергічні реакції (наприклад, анафілактичний шок, набряк Квінке) на компоненти вакцини (білок , антибіотики) або поствакцинальне ускладнення на попередню дозу вакцини.

Шкільна медсестра

Ткаченко А.О.