Єдина мова - єдина нація

07.11.2023 16:42

Мова - одне з чудес, створених людьми. Вона багата і милозвучна, віддзеркалює душу народу, його історію. У нашій мові є чимало захоплюючого і дивовижного. Нею передаються найтонші відтінки думок і почуттів. Безліч, на перший погляд, буденних слів ховає в собі якусь таємницю. Кожне вживане нами слово має свою долю, свою історію.

Уже стало доброю традицією у листопаді, а нині 27 жовтня, у Шполянському ліцеї №3 проводити заходи, присвячені Дню української писемності та мови, вшановуючи пам’ять Нестора Літописця.

Цього року програма предметного тижня, приуроченого Дню української писемності та мови, була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови. Конкурси, мовні ігри і турніри спонукали учнів до творчості й пізнання, викликали ще більший інтерес та бажання вчитися, сприяли розвитку креативності, вчили бути спостережливими, кмітливими та винахідливими. Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови проведені заходи є важливими і особливо актуальними.

Розпочався тиждень написанням Всеукраїнського національного диктанту та проведенням I шкільного етапу XXIV Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика. У понеділок 30 жовтня всі учні ліцею мали змогу бути присутніми на годинах спілкування "Єдина мова - єдина нація". Цього ж дня для здобівачів освіти 3-В класу був організований флешмоб "Я знаю алфавіт". Учні 6-Г класу стали учасниками інтелектуальної гри "Магія рідного слова". Хлопчики та дівчатка 7-Г класу активно брали участь у квесті "Що я знаю про рідну мову" та були в захваті від мовних і творчих завдань. Підлітки 9-І класу взяли участь у змаганнях "Мовний батл", під час яких продемонстрували високий рівень знання мови, артистизм, креативність мислення. Діти 5-Г класу, переглянувши презентацію, перевірили знання з української писемності, а також розширити свій кругозір. Протягом тижня здобувачі освіти мали змогу переглянути книжково-ілюстративну виставку "Слово до слова - складається мова", яку підготувала завідувач бібліотекою М.М.Єдин, працював інформаційний центр.

До Дня української писемності та мови учні 9- Г класу (класний керівник Т.О.Бабенко) Шполянського ліцею №3 підготували відеопроєкт ,"Мова вкраїнська - це щит наш надійний".

Заходи, присвячені Дню української писемності та мови, сприяли формуванню національної свідомої, духовно багатої мовної особистості, яка володіє вміннями й навичками вільно, комунікативно доцільно користуватися засобами рідної мови — її стилями, типами, жанрами в усіх видах мовленнєвої діяльності, тобто забезпечує належний рівень комунікативної компетенції.

https://www.youtube.com/watch?v=GxPv_BJSUj8