ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЗАСТУДИ

05.11.2021 14:46

Застуда виникає через вплив різних вірусів, яких у природі існує величезна кількість. Якщо імунітет міцний і сильний, то він без праці бореться з вірусами. Але в періоди, коли імунна система ослаблена, людина швидко захворює, так як віруси безперешкодно розмножуються в його організмі.Осінь та весна - сезони хвороб і застуд. Це пов'язано з поганою, вогкою погодою, пронизливими вітрами і дрібним дощем.

Як захиститися від застуди? Найкращий захист від хвороби - своєчасна профілактика. Якщо ви часто їздите в громадському транспорті -  мийте руки з милом, прийшовши додому.

На ніч корисно промивати ніс солоною водою або використовувати спрей на основі морської солі. Соляні розчини допомагають боротися з вірусами, які потрапляють на слизову оболонку носа.

Корисно для профілактики застуди почати прийом вітамінного комплексу. Не забувайте про натуральні вітаміни, що містяться у свіжих овочах і фруктах, знімають втому і зміцнюють імунітет трав'яні і ягідні чаї: з м'ятою, смородиновим листом, сушеної малиною, брусницею і чорною смородиною, липовим або ромашковим кольором.

При перших ознаках застуди випийте гарячий чай з лимоном або з'їжте на ніч часточку часнику. Часник при застуді - незамінний засіб, оскільки він володіє сильну антимікробну дію. Необхідно з'їдати по зубчику часнику на ніч в цілях профілактики. Якщо вас бентежить запах з рота, можна ковтати маленькі часникові часточки цілком.

Ще один спосіб захистити себе від застуди та грипу - почати приймати настоянку елеутерококу або ехінацеї, відповідно до інструкції.

При перших ознаках нездужання почніть полоскати горло відваром шавлії (1 ч.л. трави на 1 ст. Води). При болю в горлі і починається нежиті допомагають інгаляції з ефірними маслами лимона, евкаліпта, чайного дерева або м'яти.

Якщо ви відчули озноб, прогрійте тіло в гарячій ванні .  Така ванна підходить для профілактики сезонних застуд, тому що поліпшує кровообіг, відновлює антивірусний бар'єр організму.

Ефірні масла цитрусових лікують кашель, нежить, а також покращують настрій, позбавляючи від осінньої хандри. А гарний і бадьорий настрій є важливим чинником у боротьбі з застудою.

 

Шкільна медсестра 

Ткаченко А.О.