День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15.02.2023 20:38

Щороку 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме 15 лютого 1989 року завершився вивід радянських військ з території Афганістану. Війна тривала більше 9 років. Втрати українців у цій війні склали більше трьох тисяч загиблих, тисячі учасників бойових дій отримали поранення, контузії, були скалічені.

Серед тих, хто не повернувся - Оліферук Сергій Адамович ( 1963 -1983) випускник Шполянської школи №3 – воїн – інтернаціоналіст, уродженець Шполи. Його дитячі роки минули в Сердегівці. Після закінчення школи пішов працювати на завод запасних частин. Служив у десантно-штурмовій маневровій групі. Загинув під час виконання бойового завдання.

Волонтерський загін Шполянського ліцею №3 «Ми- поруч» доглядає за могилою Сергія Адамовича. Тож на передодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав учасники волонтерського загону разом з учителем ліцею В.О.Дубиною, прибрали місце поховання воїна, а 15 лютого здобувачі освіти 7-М класу з класним керівником І.М.Шептицькою вшанували пам'ять про солдата хвилиною мовчання та поклали квіти до памятника.

У цей день у класах пройшли інформаційні хвилинки, завідувач бібліотекою Л.В. Слободяник підготувала тематичну виставку книг.

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою, хоча для солдатів, які пройшли через неї, це було виконання обов’язку перед державою. У 2014 році тисячі воїнів-афганців одними із перших відправилися добровольцями на український Схід. Вони і сьогодні захищають нашу державу від російського агресора, а деякі віддали життя за Україну.