ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ. РЕАКЦІЯ МАНТУ ТА ЩЕПЛЕННЯ БЦЖ.

10.09.2018 14:07

 

    Туберкульоз — це інфекційне захворювання. Бактерію, що викликає туберкульоз, відкрив німецький лікар i бактеріолог Роберт Кох, тому її і називають паличкою Коха або бацилою Коха.

    Про своє відкриття Роберт Кох оголосив 24 березня 1882 р, У 1905 році він став лауреатом Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини за дослідження й відкриття, що стосуються лікування туберкульозу.

   Які ж властивості притаманні бактерії? Вона має оболонку, яка дозволяє їй витримувати досить суворі умови навколишнього середовища й опиратися імунній системі людини. Окрім того, оболонка не пропускає звичайні антибіотики, тому туберкульоз доволі складно лікувати. Щоправда, паличка Коха надзвичайно повільно розмножується, ділячись усього раз на добу. У зв’язку з цим хворі на туберкульоз виділяють зовсім невелике число бактерій, а отже, для зараження здорової людини потрібен тривалий контакт із хворим.

  Паличка Коха передається від хворої на відкриту форму туберкульозу людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Зазвичай вона вражає легені, однак можуть інфікуватися й інші органи.

    Однак заразитися збудником туберкульозу, ще не означає захворіти на цю хворобу. Зі 100 людей, що заразилися цією інфекцією, захворює не більше 5, у решти збудник «дрімає» в очікуванні ослаблення захисних сил організму.

   Туберкульозна паличка є в багатьох людей, але вона проявляє себе тільки в організмі з ослабленою імунною системою. Після застуди або іншої хвороби імунна система стає слабкішою, вона не здатна подолати паличку Коха, й тоді може розвиватися туберкульоз.

  Погіршення соціальних умов життя, неповноцінне харчування, стресові ситуації, старість — усе це може призвести до ослаблення імунної системи й розвитку туберкульозу. Найбільш активними джерелами бактерій є хворі із супровідними захворюваннями легень. Бактерія також передається при розмові, співі, сміхові. Завись слини й мокротиння, що містить бактерії, перебуває в повiтрi впродовж тривалого часу. Крихітні крапельки, що містять палички Коха, вдихають здорові люди, й завдяки надзвичайно маленькому розміру бацили швидко досягають легенів. Там паличка Коха починає розмножуватися.

   Від початку 90-х рр. туберкульоз став в Україні одним із найпоширеніших захворювань.

   За таких умов на туберкульоз може захворіти велика кiлькiсть людей?

   Насамперед такими умовами є:

  •    погані економічні й соціальні умови;
  •    сире й тісне житло;
  •    неповноцінне харчування; фізична перенапруга організму;
  •    постійні стреси.

   За таких умов імунна система людей стає слабкою , що й призводить до епідемії туберкульозу.

  Хворі на туберкульоз неодмінно повинні лікуватися. Інакше хвороба може бути смертельною, а хворий на туберкульоз — небезпечним для навколишніх. діагностика i лікування туберкульозу в Україні безкоштовні.

   Початкові стадії ту6еркльозу можуть бути безсимптомними . Для вчасного виявлення захворювання дорослим i пiдлiткам з 15 років роблять флюорографію , а дітям і пiдлiткам — спеціальний тест (реакцію Манту). Ранніми симптомами туберкульозу можуть бути:

  •   швидка стомлюваність організму;
  •   уповільнення росту ;
  •   зниження апетиту;
  •   схуднення;
  •   температури тiла 37-37,5ºC і здебільшого підвищується під вечір ;
  •   підвищена пiтливiсть, особливо перед ранком.

   Поступово, із розвитком захворювання, з’являються додаткові симптоми:

  •    задишка при невеликих фізичних навантаженнях;
  •   кашель або покашлювання з виділенням мокротиння, можливо з кров’ю;
  •    специфічний (так званий лихоманковий) блиск в очах.

   Чим раніше буде виявлено, що людина хвора на туберкульоз, тим легше буде лікувати захворювання.

   Дуже важливо вчасно виявити людей, хворих на туберкульоз. Діагностують туберкульоз за допомогою проби Манту, названої так на честь французького лікаря Шарля Манту.

   Роберт Кох одержав витяжку з бактерій туберкульозу, інактивованих нагріванням. Він названий туберкуліном. Французький лікар Шарль Манту запропонував пробу — внутрішньо шкірне введення туберкуліну. В Україні пробою в модифікації Манту користаються починаючи з 1965 року. Вона потрібна для виявлення інфікованих людей.

   Цю пробу можна робити не завжди. Протипоказаннями для проведення проби Манту є:

  • шкірні захворювання;
  • застуда;
  • гострi й хронічні інфекційні та соматичні захворювання в стадії загострення;
  • алергія;
  • епілепсія.

   Власне кажучи, реакція організму на туберкулін є однією з різновидів алергії. Саме тому алергічні захворювання, які є в людини, можуть впливати на результат проби Манту.

    Реакція Манту — це не щеплення, а шкірна алергічна проба, яка дозволяє раніше виявити захворювання.

  БЦЖ — це щеплення, яке роблять за допомогою вакцини . У 1923 році двоє французьких ученик — Альберт Кальметт i Шарль Ґерен — створили протитуберкульозну вакцину. Завдання в цих учених було нелегким. Вони мали створити такий різновид хвороботворної бактерії, яка: по-перше, буде стійка до зовнішнього середовища (інакше вакцину неможливо зберігати); по-друге, здатна викликати захворювання тільки в тій мірі , яка дозволить людському організму виробити імунітет, але не завдасть йому при цьому істотної шкоди.

   Упродовж десяти років учені пересаджували культуру мікро бактерії туберкульозу із середовища в середовище — і нарешті досягли успіху.

  Сучасну вакцину БЦЖ уводять внутрішньо шкірно, і в результаті організм виробляє захисні антитіла проти бактерії туберкульозу.

    Для чого потрібне це щеплення? І чому, незважаючи на те, що всіх прищеплюють, багато людей хворіють на туберкульоз?

   Щеплення БЦЖ потрібне для профілактики туберкульозу. Воно не захищає від зараження збудником туберкульозу, але захищає від переходу прихованої iнфекцiї в явну хворобу й від важких форм туберкульозу.

  Інформацію про те, чи хвора людина на туберкульоз, дає також флюорографічне обстеження. Кожна людина, починаючи з підліткового віку, раз на рік зобов’язана пройти таке обстеження, щоб переконатися, що вона не хвора на туберкульоз легенів.

  Профілактика туберкульозу гуртується, насамперед, на ранньому виявленні людей, інфікованих туберкульозною паличкою, та їхньому лікуванні. Епідемії туберкульозу можна й потрібно запобігати. Що треба для цього робити?
  Медична профілактика спрямована на створення специфічного імунітету в дітей за допомогою вакцинації. Це означає, що дітям треба робити реакцію Манту й щеплення БЦЖ, вчасно виявляти початкову стадію захворювання, вчасно починати лікування.

   Важливим профілактичним заходом є планові щеплення проти туберкульозу.

   Іншими профілактичними заходами є:

  •     відокремлення хворих людёй від здорових;
  •     стаціонарне й санаторне лікування хворих;
  •     забезпечення окремими квартирами хворих на туберкульоз.

    Займаючись профілактикою туберкульозу, необхідно зважати на фактори ризику для цього захворювання. Ці фактори впливають на здатність організму протистояти розвиткові активного туберкульозу в разі зараження до них належать:

   Якість харчування. Є вагомі докази того, що голодування або неповноцінне харчування знижують опірність організму.

   Споживання токсичних продуктів. Паління й уживання великої кількості алкоголю значно знижують захисні сили організму.

        Інші захворювання.

      На туберкульоз зазвичай хворіють ВIЛ-інфікованi, діабетики, хворі на лейкоз.

      Стрес - доведено, що стрес i депресія негативно впливають на стан імунної системи.

 

Шкільна медсестра

Ткаченко А.О.