ЩЕПЛЕННЯ ВІД КОКЛЮШУ, ДИФТЕРІЇ, ПРАВЦЯ

14.09.2018 14:26

 

Кашлюк

Кашлюк(рос. - коклюш) - гостре інфекційне захворювання, що викликається кашлюковою паличкою, що передається повітряно-краплинним шляхом, характеризується пріступоподібним судомним кашлем.

Хворий на кашлюк є джерелом інфекції з 1-го по 25-й день захворювання (за умови проведення раціональної антибактеріальної терапії). Механізм передачі: крапельний. Шлях передачі - повітряно-крапельний. Зараження відбувається при тісному і досить тривалому контакті з хворим (коклюшна паличка поширюється на 2-2,5 метра). На кашлюк хворіють діти різного віку, в тому числі новонароджені, і дорослі. Вроджений імунітет, зумовлений материнськими антитілами, не розвивається. Контагіозність (імовірність зараження при контакті) становить 90%.

Імунітет після перенесеного коклюшу стійкий; повторні захворювання відзначаються на тлі імунодефіцитного стану і вимагають лабораторного підтвердження. Летальність в даний час низька .

Клінічна картина

Типові форми коклюшу (з пріступоподібним судомним кашлем) характеризуються циклічністю перебігу.

Інкубаційний період триває від 3 до 14 днів (у середньому 7-8 днів).

Предсудомний період коливається від 3 до 14 днів. Характерні наступні клініко-лабораторні ознаки: поступовий початок; задовільний стан хворого; нормальна температура тіла; сухий нав'язливий поступово посилюється кашель (основний симптом!); Посилення кашлю незважаючи на проведену симптоматичну терапію; відсутність інших катаральних явищ; відсутність патологічних (аускультативних і перкуторно) даних в легенях; Типові гематологічні зміни - лейкоцитоз з лімфоцитозом (або ізольований лімфоцитоз) при нормальній ШОЕ; виділення кашлюкової палички з слизу з задньої стінки глотки.

Період нападоподібного судомного кашлю триває від 2-3 тижнів. до 6-8 тижнів. і більше. Напади кашлю можуть бути короткочасними чи тривати 2-4 хв. Можливі пароксизми - концентрація нападів кашлю на короткому відрізку часу.

Ускладнення. Специфічні: емфізема легенів, емфізема середостіння і підшкірної клітковини, ателектази, коклюшна пневмонія, порушення ритму дихання (затримки дихання), порушення мозкового кровообігу, кровотечі (з носа, заднеглоточного простору, бронхів, зовнішнього слухового проходу), крововиливи (в шкіру і слизові оболонки, склеру і сітківку очей, головний і спинний мозок ), грижі (пупкова, пахова), розриви барабанної перетинки і діафрагми. Неспецифічні ускладнення обумовлені нашаруванням вторинної бактеріальної флори (пневмонія, бронхіт, ангіна,. Лімфаденіт, отит та ін.) Особливості коклюшу у щеплених дітей. Прищеплені проти коклюшу діти можуть захворіти внаслідок недостатньої вироблення імунітету або зниження його напруженості. Найчастіше відзначаються легкі та середньотяжкі форми захворювання, важкі - не характерні. Специфічні ускладнення рідкісні і не носять загрозливого життя характеру. Летальні результати не відзначаються. Найчастіше реєструються Атипові форми коклюшу. Інкубаційний і предсудомний періоди подовжені до 14 днів, період спазматичного кашлю укорочений до 2 тижнів.

Профілактика. Хворі на кашлюк підлягають обов'язковій ізоляції на 25 днів від початку захворювання за умови етіотропного раціонального лікування . На контактних дітей у віці до 7 років накладається карантин терміном на 14 днів від моменту ізоляції хворого (контактними вважаються як неприщеплені, так і щеплені проти кашлюку діти).

З метою локалізації та ліквідації вогнища кашлюку всім контактним дітям (у тому числі новонародженим) і дорослим після ізоляції хворого рекомендується прийом препаратів групи макролідів (еритроміцин, рулід, сумамед) протягом 7 днів у віковому дозуванні.

Дифтерія

Дифтерія - гостре інфекційне захворювання, що викликається токсигенні штами дифтерійної палички, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом і характеризується розвитком фібринозного запалення в місці вхідних воріт, синдромом інтоксикації та ускладненнями з боку серцево-судинної, нервової та сечовидільної систем.

Дифтерійні бактерії стійкі у зовнішньому середовищі: у дифтерійної плівці, крапельках слини, на іграшках, дверних ручках зберігаються до 15 днів, у воді і молоці виживають до 6-20 днів, на предметах залишаються життєздатними без зниження патогенних властивостей до 6 міс. При кип'ятінні гинуть протягом 1 хв, в 10% розчині перекису водню - через 3 хв, чутливі до дії дезинфікуючих засобів, багатьох антибіотиків (еритроміцину, рифампіцину, пеніциліну та ін.)

Епідеміологія. Джерелом інфекції є хвора на дифтерію людина і носій токсигенних штамів дифтерійних паличок.

Механізм передачі - крапельний. Основний шлях передачі - повітряно-краплинний (зараження відбувається при кашлі, чханні, розмові). Можливий контактно-побутовий шлях передачі (через іграшки, книги, білизну, посуд); в окремих випадках - харчовий шлях (через інфіковані продукти, особливо молоко, сметану, креми).

Захворюваність. До введення активної імунізації проти дифтерії хворіли переважно діти до 14 років, рідше - старшого віку. При широкому охопленні дітей активної імунізацією збільшилася захворюваність серед дорослого населення. Під час останньої епідемії дифтерії в нашій країні захворюваність реєструвалась у всіх вікових групах (діти раннього віку, дошкільнята, школярі, підлітки і дорослі).

Імунітет після перенесеної дифтерії нестійкий.

Летальність становить 3,8% (серед дітей раннього віку - до 20%).

Перебіг захворювання у нещеплених важке, нерідко виникає сильна інтоксикація організму , запалення горла і дихальних шляхів. Крім того, дифтерія характерна серйозними ускладненнями - набряком горла і порушенням дихання, ураженням серця і нирок, нервової системи.

Розрізняють такі форми дифтерії:

  • дифтерія ротоглотки;
  • дифтерія дихальних шляхів;
  • дифтерія носа;
  • дифтерія рідкісних локалізацій (шкіри, зовнішніх статевих органів, ранових поверхонь)
  • Специфічні токсичні ускладнення дифтерії.

Найбільш раннім і грізним ускладненням при гіпертоксіческой і токсичної формах дифтерії зіву II-III ступеня є інфекційно-токсичний шок. Він може розвинутися в перші дні хвороби (1-3-а доба). Клінічно характеризується прогресуючою серцево-судинною недостатністю: наростаючою блідістю шкіри, акроцианозом, загальною слабкістю, адинамією, тахікардією, глухістю серцевих тонів, різким зниженням артеріального тиску на фоні гіпотермії та олігурії.

У ці терміни може наступити летальний результат (I поріг смерті).

Частими ускладненнями дифтерії є ураження серця - токсична міокардіодистрофія і міокардити.

Міокардіодистрофія (гостра транзиторна кардіоміопатія) виникає в ранні терміни (4-8-й день хвороби) і має, як правило, доброякісний характер. Клінічні прояви характеризуються приглушенням тонів серця, тахікардією, появою систолічного шуму; можливе розширення меж серця.

Міокардити ( ранні й пізні). У кінці 1-й - початку 2-й тижні. можливий розвиток раннього міокардиту, представляє серйозну загрозу для життя хворих. Дифтерійний міокардит може протікати у легкій, середньо-і важкій формах. Для важкої форми міокардиту характерно швидке прогресуючий перебіг. Загальний стан хворого важкий; виявляють адинамию, анорексію, блідість шкіри, задишку, запаморочення. Кінцівки стають холодними, ціанотичний. Межі серця значно розширені, відзначають прогресуючу глухість серцевих тонів, тахікардію, екстрасистолію, при ураженні синусового вузла - брадикардію, зниження артеріального тиску.

Вкрай несприятливою прогностичною ознакою є "зловісна" тріада В. І. Молчанова, що виявляється блювотою, болями в животі і ритмом галопу. Печінка швидко збільшується, стає щільною і болючою.

Хворий гине на 12-17-й день від початку хвороби (II поріг смерті) при явищах прогресуючої недостатності кровообігу. Можливий летальний результат через 1,5-2 міс. після перенесеного міокардиту внаслідок дифузного склерозу міокарда.

Легкі і середньотяжкі форми дифтерійного міокардиту розвиваються менш гостро і не супроводжуються розвитком гострої серцевої недостатності. У кінці місяця (25-30-й день хвороби) настає клінічне одужання.

Пізні міокардити розвиваються в кінці 2-й і протягом 3-й тижні від початку захворювання. Клінічна симптоматика така ж, як при ранніх міокардитах. Однак протягом пізніх міокардитів більш сприятливе, повне одужання спостерігається через 4 - 6 міс.

Неврологічні ускладнення (дифтерійні нейропатії).

Раннє ураження нервової системи характеризується виникненням з 3-го по 15-й день хвороби мононеврити і поліневритів. У першу чергу розвивається параліч м'якого піднебіння . У дитини з'являються гугнявий голос, попер-хіваніе під час їжі, витікання рідкої їжі через ніс. Піднебінна фіранка нерухома, при фонації звисає. Потім виникає парез акомодації і зниження конвергенції дитина не розрізняє дрібні предмети на близькій відстані, не може читати дрібний шрифт, оскільки літери зливаються. У результаті ураження інших нервів відзначаються косоокість, птоз, парез мімічної мускулатури.
Пізніше ураження нервової системи розвивається з 16-го по 50-й день хвороби , частіше на 30-35-й день. Виникають полірадикулоневрити, характеризуються парезами або паралічами м'язів кінцівок (частіше нижніх), шиї і тулуба. Зникають сухожильні рефлекси (арефлексія), з'являється слабкість в ногах і руках, в подальшому розвивається атрофія м'язів. При ураженні м'язів шиї і тулуба, дитина не може тримати голову і сидіти.

При безперервно прогресуючому перебігу наростає млявий тетранарез, спостерігається ураження м'язів шиї, міжреберних м'язів, діафрагми, що веде до респіраторних порушень, аж до повного припинення самостійного дихання. У цих випадках летальний результат може наступити па 30-50-й день (III поріг смерті).

При важких формах дифтерії зіву можливий розвиток центральних паралічів, які виникають раптово на 2-3-й тижні. хвороби. З'являються судоми, втрата свідомості, виникає параліч, частіше правої половини тіла, причиною якого є тромбоемболія ,(тромб утворюється у верхівці серця). При центральних паралічах смерть у більшості випадків наступає внаслідок серцево-судинної недостатності.
Ускладнення з боку нирок. Ураження нирок є раннім ускладненням, виникає при токсичних формах дифтерії на 3-5-й день хвороби. Для Дифтерії характерні зміни в тубулоінтерстіціальний тканини (токсичний нефроз); поразки гломерулярного апарату, як правило, не спостерігаються. Зміни в сечі: помірне або значне підвищення вмісту білка, Поява лейкоцитів, еритроцитів, гіалінових циліндрів. Можливий розвиток олігурії і симптомів гострої ниркової недостатності. Порушення функції нирок короткочасні і зникають на фоні терапії через 10-14 днів.

Заходи щодо контактних: карантин на 7 днів з щоденним медичним наглядом, бактеріологічне обстеження (одноразовий посів слизу із зіву і носа на коринебактерій), огляд ЛОР лікаря (одноразово).

Контактні підлягають негайній імунізації в залежності від їх вакцинального статусу: вакцинованим, що отримав останню дозу анатоксину більше 5 років тому, вводять 1 дозу АДС- М (АД-М); не щепленим, а також особам з невідомим прищеплювальним анамнезом, анатоксин вводять 2-кратно з інтервалом 30 днів. Діти, правильно вакциновані проти дифтерії, отримали останню дозу анатоксину менше 5 років тому, ревакцинації по контакту не підлягають.
Всім особам, які мали тісний контакт з хворим на дифтерію, проводять хіміопрофілактику. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, призначають еритроміцин (у віковій дозі) або бензил-пеніцилін внутрішньом'язово одноразово в дозі 600 000 ОД (дітям до 6 років) і 1 200 000 ОД (контактним старшого віку).

Профілактика.

Охоплення вакцинацією у декретованих терміни 95% дитячого населення попереджає епідемічне поширення дифтерії. Вакцинацію АКДП вакциною проводять дітям з 3-місячного віку. Курс вакцинації складається з трьох внутрішньом'язових ін'єкцій (в дозі 0,5 мл кожна з інтервалом 30 днів між щепленнями). Щеплення АКДС вакциною проводять одночасно з введенням оральної поліоміелітной вакцини (ОПВ).

Сильна реакція, що розвинулася протягом 48 годин після попередньої вакцинації вакциною, яка містить коклюшний компонент: підвищення температури тіла до 40 ° С і вище, синдром тривалого незвичайного плачу, фебрильні судоми, гіпотонічний-гіпореактивний синдром.

Алергічна реакція, що розвинулася після попереднього введення вакцини для профілактики дифтерії, правця , кашлюку, поліомієліту та вакцини для профілактики інфекції, спричиненої Haemophilus influenzae типу b. Підтверджена системна реакція гіперчутливості до будь-якого інгредієнта вакцини, а також глютаральдегіду, неоміцину, стрептоміцину і поліміксину В. Захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла, гострі прояви інфекційного захворювання або загострення хронічного захворювання. При використанні препарату кількість необхідних ін'єкцій зменшується в три рази: замість трьох уколів дитині достатньо зробити всього один. Коклюшний компонент вакцини безклітинний, тобто не містить самої кашлюкової палички, а тільки два її ключових антигену, необхідних для вироблення захисного імунітету, тому після імунізації такий вакциною різко знижується ризик підвищення температури у дитини і практично виключається можливість розвитку важких реакцій з боку нервової системи (наприклад, судом) у порівнянні з звичайною вакциною проти дифтерії-правця-коклюшу. Входить до складу препарату ІПВ (інактивована вакцина поліомієлітная) зводить до нуля ризик розвитку вакциноасоційований поліомієліту. Все це не тільки найкращим чином захищає дитину від інфекцій в перший рік життя, але і знижує грошові, часові та емоційні витрати у зв'язку з можливими побічними реакціями поствакцинальними.

Шкільна медсестра

Ткаченко А.О.